Vom explora interfața cu utilizatorul QGIS, pentru a vă familiariza cu meniurile, barele de instrumente, canevasul hărții și lista de straturi care formează structura de bază a interfeței.
Scopul acestei lecții: De a înțelege noțiunile de bază ale interfeței QGIS.
Elementele identificate în figura de mai sus sunt:
Lista Straturilor/Panoul Navigatorului
Bare de instrumente
Canevasul hărții
Bara de Stare
Bara Laterală de Instrumente
În lista Straturi, puteți vedea o listă, în orice moment, a tuturor straturilor disponibile pentru dvs.
Extinderea obiectelor restrânse (făcând clic pe săgeata sau pe simbolul plus de lângă ei) vă va oferi mai multe informații despre aspectul stratului actual.
Un clic-dreapta pe un strat vă va oferi un meniu cu o mulțime de opțiuni suplimentare. Veți folosi unele dintre ele mult timp de acum înainte, așa că haideți să aruncăm o privire asupra lor!
Versiunile mai noi ale QGIS pot avea o casetă de Control al ordinii de randare dedesubtul Listei straturilor. Asigurați-vă că este bifată.
Note
Un strat vectorial este un set de date, de obicei, al unui anumit tip de obiect, cum ar fi drumuri, copaci, etc. Un strat vectorial poate consta fie în puncte, în linii sau poligoane.
Browser-ul QGIS este un panou din QGIS care vă permite să navigați cu ușurință în baza de date. Puteți avea acces la fișierele vectoriale comune (cum ar fi fișierele shape ESRI sau fișierele MapInfo), baze de date (ex.: PostGIS, Oracle, Spatialite sau MSSQL Spatial) și conexiuni WMS/WFS. Puteți vizualiza, de asemenea datele dvs. GRASS.
Instrumentele dvs. cel mai des utilizate, pot fi transformate în bare de instrumente, pentru a vă facilita accesul. De exemplu, bara de instrumente a fișierelor vă permite să salvați, să încărcați, să imprimați, și să începeți un nou proiect. Puteți personaliza cu ușurință interfața, pentru a vedea doar instrumentele pe care le utilizați cel mai des, prin adăugarea sau eliminarea barelor de instrumente necesare cu ajutorul meniului Settings ‣ Toolbars.
Chiar dacă acestea nu sunt vizibile în bara de instrumente, toate instrumentele vor rămâne accesibile prin intermediul meniurilor. De exemplu, dacă scoateți bara de instrumente File (care conține butonul Save), puteți salva în continuare harta făcând clic pe meniul Proiect și făcând clic pe Save.
Aici se va afișa harta.
Vă arată informații despre harta curentă. De asemenea, vă permite să reglați scara hărții, și să vedeți coordonatele cursorului mouse-ului pe hartă.
Încercați să identificați cele patru elemente enumerate pe ecranul dvs., fără a face referire la diagrama de mai sus. Vedeți dacă puteți identifica numele și funcțiile lor. Vă veți familiariza cu aceste elemente, pe măsură ce le veți folosi în următoarele zile.
Încercați să identificați fiecare dintre aceste instrumente pe ecran. Care este scopul lor?
Note
Dacă nici unul dintre aceste instrumente nu este vizibil pe ecran, încercați să activați unele bare de instrumente care sunt în prezent ascunse. De asemenea, rețineți că, dacă nu există suficient spațiu pe ecran, o bară de instrumente poate fi redusă prin ascunderea unora dintre instrumentele sale. Puteți vedea instrumentele ascunse, făcând clic pe butonul cu două săgeți îndreptate în dreapta, de pe oricare bară de instrumente restrânsă. Puteți vedea un balon cu numele oricărui instrument, prin trecerea un pic a mouse-ului pe deasupra unui instrument.
Acum că ați văzut cum funcționează interfața QGIS, puteți utiliza instrumentele disponibile pentru a starta și îmbunătăți harta! Aceasta este tema lecției următoare.