11.1. Lesson: Web Mapping Services

Een Web Mapping Service (WMS) is een service die wordt gehost op een server op afstand. Net als met een website kunt u er toegang tot verkrijgen, zolang u een verbinding met de server heeft. Met behulp van QGIS kunt u een WMS direct in uw bestaande kaart laden.

Uit de les over plug-ins zult u hebben onthouden dat het mogelijk is een nieuwe rasterafbeelding te laden vanaf, bijvoorbeeld, Google. Dat is echter een eenmalige transactie: als u de afbeelding eenmaal heeft gedownload, wijzigt die niet meer. Een WMS is anders in die zin dat het een live service is die automatisch zijn weergave zal vernieuwen als u op de kaart inzoomt of erover schuift.

Het doel voor deze les: Een WMS gebruiken en de beperkingen ervan begrijpen.

11.1.1. basic Follow Along: Een WMS-laag laden

Voor deze oefening kunt ofwel de basiskaart gebruiken die u aan het begin van de cursus heeft gemaakt, of gewoon een nieuwe kaart beginnen en er enkele bestaande lagen in laden. Voor dit voorbeeld gebruikten we een nieuwe kaart en laden de originele lagen places en landuse en pasten de symbologie aan:

../../../_images/new_map.png
  • Laad deze lagen nu in een nieuwe kaart, of gebruik uw originele kaart met alleen deze lagen zichtbaar.

  • Deactiveer eerst “Gelijktijdige CRS-transformatie gebruiken” vóórdat u begint met het toevoegen van de WMS-laag. Dit kan er voor zorgen dat de lagen elkaar niet langer juist overlappen, maar geen zorgen, dat repareren we later.

  • Klik op de knop WMS-laag toevoegen om WMS-lagen toe te voegen:

    mActionAddWmsLayer

Weet u nog hoe u verbonden was met een database van SpatiaLite aan het begin van de cursus?. De lagen landuse, places en water staan in die database. U moest eerst verbinden met die database om die lagen te kunnen gebruiken. Een WMS gebruiken is soortgelijk, met de uitzondering dat de lagen op een server op afstand staan.

  • Klik op de knop Nieuw om een nieuwe verbinding naar een WMS te maken.

U heeft een adres voor een WMS nodig om door te gaan. Er zijn verschillende gratis servers voor WMS beschikbaar op het internet. Een daarvan is terrestris, die gebruik maakt van de gegevensset van OpenStreetMap.

  • Stel, om gebruik te maken van deze WMS, het als volgt in in uw huidige dialoogvenster:

    ../../../_images/new_wms_connection.png
  • De waarde van het veld Naam zou terrestris moeten zijn.

  • De waarde van het veld URL zou http://ows.terrestris.de/osm/service moeten zijn.

  • Klik op OK. U zou de nieuwe server voor WMS moeten zien vermeld:

    ../../../_images/new_connection_listed.png
  • Klik op Verbinden. In de lijst hieronder zou u nu deze nieuwe items zien geladen:

    ../../../_images/new_wms_entries.png

    Dit zijn alle lagen die worden gehost door de server van deze WMS.

  • Klik eenmaal op de laag OSM-WMS. Dit zal het CoördinatenReferentieSysteem ervan weergeven:

    ../../../_images/osm_wms_selected.png

Laten we eens kijken naar alle CRS-en waaruit we kunnen kiezen, omdat we WGS 84 niet voor onze kaart gebruiken.

  • Klik op de knop Aanpassen. U zult een standaard dialoogvenster zien voor CoördinatenReferentieSysteem selecteren.

  • We willen een geprojecteerd CRS, dus laten we kiezen voor WGS 84 / Pseudo Mercator.

    ../../../_images/pseudo_mercator_selected.png
  • Klik op OK.

  • Klik op Toevoegen en de nieuwe laag zal in uw kaart verschijnen als OSM-WMS.

  • In de Lagenlijst, klik en sleep het tot onderin de lijst.

Het zal u opvallen dat de lagen niet op de juist locatie staan. Dat komt omdat “Gelijktijdige CRS-transformatie gebruiken” is uitgeschakeld. Laten we die opnieuw inschakelen, maar laten we dezelfde projectie gebruiken als de laag OSM-WMS , wat WGS 84 / Pseudo Mercator is.

  • Schakel “Gelijktijdige CRS-transformatie gebruiken” in.

  • Voer, op de tab CRS (dialoogvenster Projectinstellingen), de waarde pseudo in in het veld Filter:

    ../../../_images/enable_projection.png
  • Kies WGS 84 / Pseudo Mercator uit de lijst.

  • Klik op OK.

  • Klik nu met rechts op uw eigen lagen in de Lagenlijst en klik op Zoom naar laag. U zou het gebied Swellendam moeten zien:

    ../../../_images/wms_result.png

Zie nu hoe de straten van de WMS-laag en uw eigen straten elkaar overlappen. Dat is een goed teken!

11.1.1.1. De natuur en beperkingen van WMS

Het zou u inmiddels opgevallen kunnen zijn dat deze WMS-laag in feite vele objecten in zich draagt. Het heeft straten, rivieren, natuurreservaten, enzovoort. Maar verder, zelfs alsof het eruit ziet alsof het is gemaakt uit vectoren, het lijkt een raster te zijn, maar u kunt de symbologie ervan niet veranderen. Waarom is dat?

Dit is hoe een WMS werkt: Het is een kaart, soortgelijk aan een normale kaart op papier, die u ontvangt als een afbeelding. Wat gewoonlijk gebeurd is dat u vectorlagen heeft, die QGIS rendert als een kaart. Maar bij het gebruiken van een WMS, bevinden die vectorlagen zich op de server van WMS, die het als een kaart rendert en die kaart naar u verzendt als een afbeelding. QGIS kan deze afbeelding weergeven, maar kan de symbologie ervan niet wijzigen, omdat dat allemaal wordt afgehandeld op de server.

Dit heeft verschillende voordelen, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over de symbologie. Dat is allemaal al verwerkt, en zal goed genoeg zijn om te bekijken op elk competent ontworpen WMS.

Aan de andere kant kunt u de symbologie niet wijzigen als die u niet bevalt, en als er dingen wijzigen op de server van WMS, dan zullen zij ook op uw kaart wijzigen. Dat is waarom soms in plaats daarvan een Web Feature Service (WFS) wilt gebruiken, die u afzonderlijke vectorlagen geeft en niet als deel van een kaart in WMS-stijl.

Dit zal echter worden behandeld in de volgende les. Laten we eerst een andere WMS-laag van de WMS-server terrestris toevoegen.

11.1.2. basic Try Yourself

  • Verberg de laag OSM-WSM in de Lagenlijst.

  • Voeg de server voor WMS “ZAF CGS 1M Bedrock Lithostratigraphy” op deze URL: http://196.33.85.22/cgi-bin/ZAF_CGS_Bedrock_Geology/wms toe.

  • Laad de laag BEDROCKGEOLOGY in de kaart (gebruik de knop WMS-laag toevoegen zoals eerder). Denk er aan om die in dezelfde projectie WGS 84 / World Mercator te plaatsen als de rest van uw kaart!

  • U wilt misschien Afbeeldingsformaat instellen op JPEG en de optie Tile-grootte op 200 bij 200, zodat het sneller laadt:

    ../../../_images/bedrock_geology_layer.png

Controleer uw resultaten

11.1.3. moderate Try Yourself

  • Verberg alle andere WMS-lagen om te voorkomen dat ze op de achtergrond onnodig worden gerenderd.

  • Voeg de server voor WMS “OGC” op deze URL toe: http://ogc.gbif.org:80/wms

  • Voeg de laag bluemarble toe.

Controleer uw resultaten

11.1.4. hard Try Yourself

Een deel van de moeilijkheid van het gebruiken van WMS is het vinden van een goede (gratis) server.

  • Find a new WMS at spatineo.com (or elsewhere online). It must not have associated fees or restrictions, and must have coverage over the Swellendam study area.

    Onthoud dat het enige wat u nodig heeft om een WMS te gebruiken is alleen de URL ervan (en bij voorkeur een soort beschrijving).

Controleer uw resultaten

11.1.5. In Conclusion

U kunt inactieve kaarten om op terug te vallen toevoegen aan uw bestaande gegevens voor uw kaarten door een WMS te gebruiken,.

11.1.7. What’s Next?

Nu u een inactieve kaart om op terug te vallen heeft toegevoegd, zult u blij zijn te weten dat het ook mogelijk is om objecten (zoals de andere vectorlagen die u eerder toevoegd) kunt toevoegen. Toevoegen van objecten vanaf servers op afstand is mogelijk door een Web Feature Service (WFS) te gebruiken. Dat is het onderwerp van de volgende les.